קרקעות מזוהמות והסיכונים הכרוכים בכך
כולנו מודעים כיום לנזק הבלתי הפיך שאנו גורמים לעצמנו ולטבע בעת זיהום הסביבה והדבר בא לידי ביטוי בכל דרכי הזיהום לרבות זיהום האוויר, זיהום הקרקע, זיהום המים וכדומה. קרקעות מזוהמות יכולות להוות סיכון תברואתי לאדם, לבעלי החיים ולצמחייה. מקורותיהם של קרקעות מזוהמות הם לרוב בפסולת מפעלים או בהטמנה לא תקינה של פסולת זו במקומות לא מורשים וכדומה, מערכות ביוב ציבוריות לרבות מערכות ביוב של מפעלים ודליפה של דלקים שונים מצינורות תת קרקעיים.
הסיכונים של קרקעות מזוהמות הם:
קרקעות מזוהמות מהוות סיכון תברואתי וסביבתי בדרכים הבאות:
- פגיעה באדם דרך מערכת העיכול – בעת שתיית מים מזוהמים, בעת בליעת קרקע מזוהמת, אכילת ירקות או פירות שגדלו על קרקעות מזוהמות וכדומה.
- פגיעה באדם דרך מערכת הנשימה – בעת נשימת חלקיקי אבק שמקורם הוא קרקעות מזוהמות, נשימת אדי חומרים מזהמים המחלחלים לקרקע מתחת מבנים וכדומה.
- פגיעה באדם דרך העור – באמצעות מגע ישיר בעת התקלחות במים מזוהמים וכדומה.
- פגיעה בבעלי חיים ובצומח – קרקעות מזוהמות מגיעות למקומות הגידול של בעלי חיים כמו נחלים שונים ויכולים לפגוע בבעלי החיים באופן אנוש
בנוסף, חלק ממזהמי הקרקע נספגים בגוף הצמחים ומהווים סיכון נוסף גם לאדם וגם לבעלי חיים נוספים. ומעבר לכך, הזיהום פוגע במערכת הביולוגית של הקרקע ובמבנה הפיזי שלה ומוריד את פוריותה ואת איכות התוצרת החקלאית. קרקעות מזוהמות פוגעות גם במאגרי המים התת קרקעיים, ויש לזכור כי 75% ממקורות המים של ישראל הם מי תהום.
מזהמי הקרקע פועלים בהתאם ליכולת מסיסותם בקרקע ואלה הנמסים בקלות מגיעים במהירות למי התהום ומכיוון שרוב הפעילות האנושית שלנו מתרחשת מעל למים אלה, יכולת הזדהמותם גדולה במיוחד.