כאשר חברה אינה פעילה ועדיין לא פורקה בעליה ממשיכים לשלם אגרת חברות לרשם החברות ובמידה והוא מתעלם מהתשלום מכיוון שחברתו אינה פעילה, הוא יכול לצבור חוב גדול בעקבות אי תשלום אגרות אלו. הסיבה לכך היא שהחברה עדיין לא פורקה ומבחינת רשם החברות היא עדיין קיימת ופועלת. כמו כן, רשם החברות אינו יכול למחוק או לפרק את החברה. במקרים של אי תשלום האגרה ניתן לאכוף את החוק ולהטיל סנקציות על בעליה.
תשלום אגרה לרשם החברות
אכיפת החוק מתבטאת בהתנהלות של הקמת חברה חדשה לחברה שעדיין פעילה ולא משלמת אגרה. כלומר, לא תתאפשר הקמת חברה חדשה מבלי רישום שיעבוד או שלא תינתן משכנתא להקמת חברה חדשה. לפיכך, עדיף להיכנס לתהליך של פירוק חברה בע"מ מאשר להיות חייב אגרה מצטברת לרשם החברות כאשר החברה רשומה כפעילה.
פירוק חברה בע"מ מרצון
כאשר חברה אינה פעילה ולא מעוניינת בהטלת סנקציות וחובות לרשם החברות עליה להתפרק מרצון ולהימחק באופן חוקי מרשם החברות. אומנם פירוק חברה בע"מ הוא תהליך ארוך ומייגע יותר מהקמת חברה, אך חייבים לבצעו בשל הסיבות שהוזכרו. אם כן, לכל התהליך של פירוק חברה בע"מ יש צורך בהתערבות משפטית ובהרבה ניירת אל מול הרשויות השונות ולכן יש צורך בעזרתו של עורך דין. למרות זאת, ישנה אפשרות לתהליך מקוצר וזול יותר.
פירוק חברה בע"מ בהליך מזורז
בארה"ב במידה והחברה הצהירה על חוסר פעילות וסגירת התיק במס הכנסה וברשויות האחרות ורוצה להתפרק, היא ממלאה טופס קצר, משלמת אגרה חד פעמית ובזה מסתיים העניין. בארץ מסלול זה עדיין לא קיים אך ישנה מגמה לשנותו וכך ניתן יהיה להקל על החברות ועל רשם החברות.