בציבור הרחב מתייחסים בדרך כלל רק להיבטים האסתטיים של התחדשות עירונית. בפועל מדובר על שורה ארוכה של יתרונות נוספים, וחלקם מסוגלים להשפיע באופן ישיר על איכות החיים של כולנו. ראשית, חשוב להזכיר שמדובר על שם כללי לתהליך בו איזור עירוני משתקם וחוזר להיות חלק מרקמה עירונית פעילה. המשמעות היא שניתן לבצע את התהליך בדרכים שונות. התחדשות עירונית בתל אביב שונה מהתחדשות ברעננה, באילת או בחיפה. כל עירייה מגדירה סדר עדיפויות שונה וקובעת על פיו כיצד יש לבצע את ההתחדשות.
שנית, התהליך עצמו עשוי להתבצע ביוזמה של רשות ציבורית או לחילופין של גוף פרטי יזמי. המשותף לרוב התהליכים היא כמובן העלייה באינטנסיביות של השימוש בקרקע, אך בפועל גוף פרטי יזמי פועל בצורה שונה מאשר רשות ציבורית. גוף פרטי כפוף לפחות הגבלות והוא נחשב הרבה יותר גמיש. לעומת זאת, רשות ציבורית נדרשת לייצר אחידות ולא תמיד היא מסוגלת לעמוד בסטנדרטים הנדרשים מבחינת התושבים.
מה הזכויות של הדיירים בפרויקטים של התחדשות?
מלבד האמור לעיל, ההיבט החשוב ביותר ביתרונות של התחדשות עירונית קשור לדיירים. תחום ההתחדשות שכולל בישראל פינוי בינוי ותמ"א 38 מעניק לדיירים זכויות שהם לא יכולים לקבל בפרויקטים אחרים. התחדשות עירונית היא כיום כלי יעיל להתמודדות עם יוקר המחייה, היא משפרת את איכות החיים של דיירים קיימים במבנים ישנים והיא מנצלת היטב את השטחים לבנייה בערים בישראל. בזכות הפרויקטים הללו אין צורך בפגיעה באיכות הסביבה לטובת הקמת שטחים עירוניים והם מוכיחים את עצמם בטווח הקצר והארוך.
לסיכום, לא כדאי להתייחס רק להשלכות החיצוניות של התחדשות עירונית. חשוב לחשוף עד הסוף את היתרונות של הפרויקטים ואף לנצל אותם היטב.