אמנות מס- מה זה אומר?
בשנים האחרונות, לאור תהליכי הגלובליזציה חוצי הגבולות העל-לאומיים המתרחשים בעולם, וההופכים אותו לכפר גלובאלי קטן, הולך והופך המושג" אמנות מס" ליותר ויותר שגור בשיח.
מהן אותן אמנות, וכיצד הן יצרו כללי משחק חדשים במגרש העסקי? תשובות לכל השאלות החשובות במאמר שלפניכם.
אמנות למניעת כפל מס
הפיכתו של העולם לכפר גלובאלי אחד קטן יצרה שינויים רבים בעולם העסקי, שאחד מהם הוא ההזדמנות שיש לאנשי עסקים להרחיב את הפעילות אל מעבר לים, לבצע עסקאות בינלאומיות, לחבור לשותפים זרים, להקים חברות במדינות אחרות ולהיפתח לשווקים חדשים. אחת מהבעיות שמרתיעות אנשי עסקים מלפרוץ דרך אל העולם הגדול היא המיסוי, והחשש, שמא יצטרכו לשלם מס כפול בעבור ההכנסות, הן למדינה שבה יתבצעו העסקים והן למדינת ישראל, שהם תושביה ואזרחיה.
אל הקונטקסט הזה נכנסות אמנות מס, ששמן המלא הוא אמנות למניעת כפל מס, שנכרתות בין שתי מדינות. המשמעות של אמנות אלה היא, כי קיים בין המדינות שיתוף פעולה בתחום המס לפיו הן יתחלקו במס עבור הפעילות העסקית, כך שהנישום לא ישלם כפול או יותר ממה שעליו באמת לשלם. ישראל חתומה כיום על קרוב ל-50 אמנות מס עם מדינות שונות, מה שפותח צוהר בפני אנשי עסקים ישראליים להזדמנויות עסקיות רבות מעבר לים.
חתימה על אמנות מס ככלי של המדינה להפחית את מספר העלמות המס
אחת מהמטרות הנוספות של אמנות המס היא להיאבק נגד תופעת העלמות המס.
ברגע שמדינת ישראל חותמת על אמנת מס עם מדינה אחרת היא גם זכאית לקבל ממנה מידע על אודות נישומים, וכך היא יכולה לאכוף באופן יעיל יותר את דיני המס שלה על אזרחים ישראליים, שהחליטו מסיבות עסקיות או מסיבות אחרות להשתקע במדינות זרות.